ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

(1)  Δημιουργία Ομάδας με ρόστερ τουλάχιστον 7 ατόμων. Εναλλακτικά εάν υπάρχουν λιγότερα από 7 άτομα και θέλετε να συμπληρώσετε την ομάδα και με άλλα άτομα μπορείτε να μας ζητήσετε να σας βρούμε κάποιον από τις ατομικές δηλώσεις συμμετοχής.

(2)  Οι παίκτες κάθε ομάδας πρέπει να είναι ηλικίας 18-25 ετών την μέρα της εγγραφής, δηλαδή να είναι γεννημένοι μέχρι το 1998. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει μια εξαίρεση παίκτη γεννημένου μέχρι το 1996, με την προυπόθεση αυτός ο παίκτης να έχει ξανασυμμετάσχει στο ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ.   

(3)  Κάθε παίκτης στην φάση των ομίλων μπορεί να παίζει σε όσες ομάδες επιθυμεί. Όμως στα Playoffs πρέπει να επιλέξει μόνο 2 από αυτές, εάν αυτές οι 2 διασταυρωθούν τότε θα πρέπει να επιλέξει μια. Στην φάση των Playoffs γίνονται υποχρεωτικές ταυτοπροσωπίες ώστε να εξεταστεί εάν ο παίκτης είχε δηλωθεί και εάν πληρούνται τα ηλικιακα όρια. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης σε ταυτοπροσωπία των Playoffs δεν πληρεί τα κριτήρια τότε δεν θα μπορεί να αγωνιστεί.

(4)  Κάθε Ομάδα μπορεί να έχει γραμμένο στο ρόστερ της μέγιστο αριθμό 15 παιχτών, όμως σε κάθε αγώνα μπορούν να παίζουν έως 10 άτομα. Στην αρχική φόρμα εγγραφής κάθε ομάδα δηλώνει αριθμό παιχτών και στην συνέχεια θα παραλάβει από την διοργάνωση μια έξτρα φόρμα να δηλώσει τα στοιχεία κάθε παίκτη του ρόστερ.

(5)  Μόνο οι παίκτες οι οποίοι είναι γραμμένοι σε κάθε ομάδα θα μπορούν να παίξουν και στα playoffs. Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει μεταγραφή/προσθήκη παιχτών μέσα στην σεζόν στην λίστα της κατόπιν συνεννόησης με την διοργάνωση ώστε να καταχωρηθούν στην ομάδα και να μπορούν να παίξουν και στα Playoffs. Οι μεταγραφές επιτρέπονται μέχρι 30 Ιανουαρίου.

(6) Η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι 22/10. Αφού παρέλθει η προθεσμία επικοινωνήστε μαζί μας για να εξετάσουμε εάν μπορείτε να συμμετάσχετε.

(7)  Το κόστος ετήσιας εγγραφής κάθε ομάδας στο πρωτάθλημα είναι 4 ευρώ / παίκτη και καταβάλλεται μέχρι τον πρώτο αγώνα κατόπιν επικοινωνίας με την διοργάνωση.

(8)  Πριν την εκκίνηση κάθε αγώνα θα πρέπει να γίνεται η πληρωμή του κόστους τουαγώνα στον διαιτητή από τον αρχηγό κάθε ομάδας .

(9) Η διοργάνωση έχει το δικαίωμα κατά την διάρκεια της σεζόν να τροποποιεί την δομή και τους κανόνες της διοργάνωσης εάν κρίνεται αναγκαίο για την ομαλή εξέλιξη του πρωταθλήματος.

(10) Προσθήκες Κανονισμών για Φιλάθλους & Υβριστικές/Στοχοποιητικές Δημοσιεύσεις 

A) Καμία ομάδα δεν επιτρέπεται να έχει φιλάθλους της μέσα στο γήπεδο. Εξαιρείται μόνο ένα άτομο από κάθε ομάδα το οποίο να έχει κάποιο ρόλο στην ομάδα (προπονητής/πρόεδρος/ φωτογράφος κλπ.). Αυτό αποφασίστηκε γιατί οι φίλαθλοι κάποιων ομάδων προκαλούσαν εντάσεις.

*Εξαιρούνται κάποια γήπεδα του AFC, στα οποία δεν υπάρχουν θέσεις για τους φιλάθλους εκτός του γηπέδου.
**Εξαιρούνται επίσης αγώνες στους οποίους και οι δύο ομάδες καθώς και ο διαιτητής είναι σύμφωνοι για την παρουσία φιλάθλων από κάθε ομάδα στο γήπεδο επειδή κρίνουν ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Και στις δύο εξαιρέσεις εάν οι φίλαθλοι που εισήλθαν στο γήπεδο δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει τον αγώνα και να τους ζητήσει να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Μέχρι την αποχώρηση από το γήπεδο ο χρόνος παγώνει και δεν συνεχίζεται ο αγώνας. Επίσης εάν η διοργάνωση θεωρήσει ότι ένα ματς είναι επίφοβο για εντάσεις, μπορεί εξ αρχής να απαγορεύσει να ξεκινήσει ο αγώνας με την παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο, ενημερώνοντας τον διαιτητή, ακόμη και εάν οι ομάδες συμφωνήσουν να είναι παρόντες οι φίλαθλοι.

Σε περίπτωση που ο φίλαθλος κάποιας ομάδας ασκήσει βία σε κάποιον παίκτη της αντίπαλης ομάδας τότε η ομάδα που τον έφερε έχει και την ευθύνη για το περιστατικό και βαρύνεται με ποινή. Για αυτό τον λόγο κάθε ομάδα θα πρέπει να επιλέγει υπεύθυνα ποιους καλεί.

Β) Στο ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ απαγορεύεται η στοχοποίηση (με φωτογραφίες, ονοματα) και οι υβριστικές αναφορές σε διαιτητές ή παικτές άλλης ομάδας τόσο στο γήπεδο, όσο και στα social media σε δημοσιεύσεις και σχόλια. Φυσικά, στον κανονισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα παράπονα που μπορεί να δημοσιεύει μια ομάδα για μια διαιτησία ή μια συμπεριφορά ενός παίκτη εάν αυτά εκφράζονται με μη υβριστικό και μη στοχοποιητικό τρόπο. 

Σε περίπτωση που μια ομάδα ανεβάσει υβριστικό ή στοχοποιητικό περιεχόμενο για έναν παίκτη ή διαιτητή, τότε αυτομάτως έχει ποινή βαθμών και περιθώριο ΜΙΑΣ ημέρας να κατεβάσει αυτό το περιεχόμενο. Σε περίπτωση που δεν διαγραφεί το περιεχόμενο τότε η ομάδα αυτή αποβάλλεται αυτομάτως από την διοργάνωση. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται posts ή σχόλια τα οποία έχουν χιουμοριστικό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να περιέχει και υβριστικές λέξεις, με το οποίο όμως έχει συναινέσει η ομάδα/διαιτητής που αναφέρεται μέσα.

** Σε περίπτωση που συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός ομάδων (120 ομάδες), τότε τηρείται σειρά προτεραιότητας για τις επιπλέον ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή. Στην σειρά προτεραιότητας προτεραιότητα έχουν οι ομάδες που έχουν ξανασυμμετάσχει και έχουν υψηλό βαθμό Fair Play. Σε περίπτωση αποχώρησης μιας ομάδας τότε την θέση της παίρνει μια ομάδα από την σειρά προτεραιότητας ξεκινώντας από 0 βαθμούς.

ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ

(1)  Το πρόγραμμα των αγωνιστικών δημιουργείται με βάση τις ημέρες και τα γήπεδα προτίμησης που δηλωσαν οι ομάδες κατά την εγγραφή τους. Οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν έως 1 φορά μέσα στον χρόνο τις προτιμήσεις τους κατόπιν επικοινωνίας με την διοργάνωση, εκτός εάν αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο πρόγραμμα των αγώνων.

*Εάν κάποια ομάδα για κάποιο λόγο χρειάζεται να αλλάξει προτίμηση, είναι σημαντικό να μας ενημερώσει άμεσα μόλις το ξέρει ώστε να γίνει προσπάθεια αυτή η αλλαγή να καλυφθεί.
**Κάθε ομάδα μπορεί να χρειαστεί να παίξει κάποιους αγώνες και σε γήπεδα τα οποία δεν είναι στην προτίμηση της αλλά σίγουρα δεν θα παίζει μέρες στις οποίες δεν έχει δηλώσει ότι μπορεί.

(2)  Κάθε ομάδα μπορεί να παίξει έως 17 αγώνες συνολικά στην Φάση των Ομίλων (αθροιστικά αγώνες διαπλοκής + αγώνες ομίλων). Ημερομηνία Εκκίνησης της φάσης των ομίλων ορίζεται Δευτέρα 30/10/2023 και ημερομηνία λήξης της φάσης των ομίλων τέλη Απριλίου. Η φάση των Playoffs για τις 80 καλύτερες ενεργές ομάδες διαρκεί όλο τον Μάιο μέχρι τους μεγάλους τελικούς στις αρχές Ιούνη.

* Παρατάσεις και τροποποιήσεις στις ημερομηνίες μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση κακοκαιρίας / περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας ή απεργιών.

(3)  Κάθε ομάδα βάση προγράμματος παίζει 1 φορά την έβδομάδα, έχει όμως το δικαίωμα να παίζει παραπάνω αγώνες την εβδομάδα μέχρι να φτάσει το όριο των 17 συνολικών αγώνων. Εάν μια ομάδα, θέλει να παίξει έξτρα αγώνα κάποια εβδομάδα πρέπει να ενημερώνει τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν για την πρόθεση της και εάν υπάρχει διαθέσιμη ομάδα τότε θα διεξάγεται και ο επιπλέον αγώνας.

*Οι αγώνες μιας ομάδας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό της τρέχουσας αγωνιστικής +2. Για παράδειγμα μια ομάδα που έχει παίξει 11 παιχνίδια μέχρι την 9η αγωνιστική δεν θα μπορεί να παίξει έξτρα αγώνα την 10η αγωνιστική.

(4)  Κάθε ομάδα υποχρεούται να είναι στο γήπεδο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την αναγραφόμενη ώρα έναρξης του αγώνα. Έτσι ώστε να μπαίνουν οι ομάδες στην ώρα τους στο γήπεδο για προθέρμανση και να μην κόβεται χρόνος από τον αγώνα εάν μετά ακολουθούν άλλοι αγώνες. Ο σεβασμός στον χρόνο του φοιτητή-διαιτητή όπως και του κάθε παίκτη είναι απαραίτητος και οι τακτικές καθυστερήσεις τιμωρούνται από την διοργάνωση.

ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΒΟΛΩΝ & ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Εάν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια αγωνιστική στο να συγκεντρώσει μια ομάδα τους παίκτες της, τότε προτείνεται να επικοινωνήσει με την διοργάνωση για να βρεθούν 1-3 παίκτες ώστε να καλυφθεί το κενό και να διεξαχθεί εν τέλει ο αγώνας.
Επειδή όλοι γνωρίζουμε την ξενέρα να ακυρώνεται τελευταία στιγμή αγώνας και εν τέλει να μην παίζει η ομάδα μας, οι κανονισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις ακυρώσεων είναι αυστηροί και πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες πρακτικές από τις ομάδες

Αναλυτικά για τις Αναβολές – Ακυρώσεις – Καθυστερήσεις:

(1)Κάθε Ομάδα μπορεί να αναβάλλει έως 2 αγώνες κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος χωρίς να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά εάν ενημερώσει έως 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα. Στις επόμενες τέτοιες ακυρώσεις χάνει απευθείας τον αγώνα στα χαρτιά 3-0 τον αγώνα.

(2)*  Εάν μια ομάδα ακυρώσει τον αγώνα από 4 έως 2 μέρες πριν τον αγώνα χάνει απευθείας τον αγώνα στα χαρτιά 3-0. Κάθε ομάδα έχει περιθώριο για 2 τέτοιες ακυρώσεις στην 3η φορά αποβάλλεται από την διοργάνωση, εκτός εάν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος.

(3)*  Εάν μια ομάδα ακυρώσει αγώνα μια μέρα πριν τον αγώνα ή την ίδια ημέρα τότε χάνει απευθείας στα χαρτιά 3-0 και έχει ως ποινή 3 βαθμούς. Την 2η φορά που συμβαίνει αυτό αποβάλλεται από την διοργάνωση, εκτός εάν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος.

(4)  Σε περίπτωση κακοκαιρίας η διοργάνωση 2 ώρες πριν από τον αγώνα αποφασίζει για την διεξαγωγή ή την μη διεξαγωγή του ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και την κατάσταση των γηπέδων. Σε περίπτωση τέτοιας ακύρωσης του αγώνα από την διοργάνωση καμία ομάδα δεν χάνει βαθμούς και υπάρχει αναβολή του αγώνα σε κοινά αποδεκτή ώρα από τις δύο ομάδες. Ο αναβληθέντας αγώνας δεν είναι απαραίτητο ότι θα διεξαχθεί την επόμενη ή την ίδια εβδομάδα.

5) Εάν μια ομάδα καθυστερήσει πάνω από 15 λεπτά από την αναγραφόμενη ώρα έναρξης του αγώνα και η άλλη ομάδα έχει φτάσει στο γήπεδο τότε:
α) εάν ακολουθεί άλλος αγώνας την επόμενη ώρα: τότε η ομάδα που καθυστέρησε χάνει τον αγώνα “στα χαρτιά 3-0”  πληρώνει επιπλέον του δικού της κόστους και το 50% του κόστους αγώνα και της άλλης ομάδας, στην συνέχεια οι δύο ομάδες παίζουν για όσο χρόνο παραμένει ως φιλικό.

β)Εάν δεν ακολουθεί άλλος αγώνας και προλαβαίνει να διεξαχθεί ο αγώνας παρά την καθυστερημένη άφιξη τότε: ο αγώνας διεξάγεται κανονικά αλλά η ομάδα η οποία καθυστέρησε πληρώνει ως πρόστιμο το 50% του κόστους της ομάδας που ήταν συνεπής.  Στις δύο τέτοιες χρονικές καθυστερήσεις άφιξης η ομάδα που το πράττει αποβάλλεται από την διοργάνωση. Αυτά είναι σενάρια που δεν πρέπει να δούμε!

6) Εάν μια ομάδα μείνει ανενεργή για 3 συνεχόμενες αγωνιστικές αδικαιολόγητα τότε αποβάλλεται από την διοργάνωση, εκτός εάν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος ο οποίος θα πρέπει να συζητηθεί με την διοργάνωση.

7) Εάν δύο ομάδες κανονίσουν μόνες τους αγώνα (εκτός προγράμματος) και η μια ακυρώσει τον αγώνα, τότε, η άλλη ομάδα δεν λαμβάνει τους 3 βαθμούς (νίκη στα χαρτιά). Αυτός ο κανονισμός ισχύει για τις τελευταίες 3 αγωνιστικές εβδομάδες (17η + Αναπληρώσεις) για να αποφευχθούν περιπτώσεις που οι δύο ομάδες έχουν προσυνεννοηθεί μεταξύ τους για ακύρωση.

ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

Εισαγωγή:

Να θυμάστε οι διαιτητές είναι φοιτητές, δεν είναι επαγγελματίες. Στο ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ αγωνιζόμαστε πάντοτε με Fair Play και προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον διαιτητή και να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι με συμφοιτητές μας.

(1)  Εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει φτάσει η ώρα του αγώνα και μια ομάδα έχει 4 και πάνω παίχτες ο αγώνας ξεκινάει κανονικά.

(2)  Χρόνοι παιχνιδιού: 4-8 λεπτά προθέρμανσης (ανάλογα με τον χρόνο προσέλευσης των ομάδων) & 50 λεπτά κανονικής διάρκειας (25+25, + max  2 λεπτά καθυστερήσεις για κάθε ημίχρονο)

(3)  Ανά 5 λεπτά ο διαιτητής θα φωνάζει για αλλαγές και οι ομάδες εάν θέλουν τις κάνουν. Οι αλλαγές μπορούν να γίνονται και σε χρόνο άσχετο με την 5λεπτη ενημέρωση του διαιτητή. Πάντα οι αλλαγές γίνονται αφού η ομάδα έχει ενημερώσει τον διαιτητή για την αλλαγή, στο κέντρο του γηπέδου και μετά από δική του άδεια σε χρόνο που ο διαιτητής κρίνει.

(4)  Οι παίχτες είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις πλαστικές τάπες (οι μεταλλικές απαγορεύονται) και να προτιμάται η σχάρα στα παπούτσια για να ελατώσσουμε τις πιθανότητες τραυματισμού. Προτείνεται επίσης κάθε παίκτης για την δική του προστασία να φοράει επικαλαμίδες. Σε συγκεκριμένα γήπεδα και οι πλαστικές τάπες απαγορεύονται.

(5)  Τάκλιν απαγορεύονται αυστηρά εκτός αν ο παίχτης είναι μόνος και προσπαθεί να προλάβει την μπάλα με απόσταση παραπάνω από 2μ. από αντίπαλο παίχτη. Καθε τάκλιν είναι φαουλ ή πέναλτι αν είναι πάνω στον παίχτη καθώς και δίνεται κίτρινη (ή και κόκκινη) κάρτα αν το τάκλιν γίνει με επαφή πάνω στον αντίπαλο παίκτη. Εξαιρούνται οι τερματοφύλακες εντός της περιοχής τους, αυτοί επιτρέπεται να συρθούν για να πιάσουν την μπάλα χωρίς φάουλ.

* Εάν γίνει τάκλιν από αμυντικό (όχι τερματοφύλακα) με απόσταση κάτω από δύο μέτρα, χωρίς επαφή, εντός της περιοχής για να ανακόψει την μπαλιά του αντιπάλου είναι έμμεσο και όχι πέναλντι.

(6)  Πλάγια και out εκτελούνται με τα πόδια και την μπάλα σταθερή. Σε περίπτωση out οι παίκτες της ίδιας ομάδας μπορούν να κάνουν την 2η επαφη και εντός της μικρής περιοχής.

(7)  Για σκληρά φάουλ ή εξυβρίσεις κατά άλλων παικτών διαιτητών βγαίνουν κάρτες κατά την κρίση του διαιτητή. Ή για επαναλαμβανόμενα ελαφριά φάουλ.

(8)  Γκολ από κόρνερ μετράνε. Από πλάγια όχι.

(9)  Υπάρχει έμμεσο και εκτελείται ως διπλό στο σημείο που ακούμπησε την μπάλα το τέρμα.

(10)  Στα φάουλ το τοίχος να είναι σε απόσταση 3 μέτρων (3 μεγάλοι διασκελισμοί). Όταν το φάουλ είναι το μισό της αντίπαλης ομάδας πρώτα στήνεται το τοίχος και μετά εκτελείται το φάουλ κατόπιν σφυρίγματος του διαιτητή.

(12) Τα πλάγια, και τα άουτ πρέπει να εκτελούνται εντός 6 δευτερολέπτων για να μην παγώνει ο ρυθμός του παιχνιδιού. Για καθυστέρηση μεγαλύτερη τότε ο διαιτητής δίνει αλλαγή.

(13)  Μετά την εκτέλεση του πέναλτι, δεν συνεχίζεται η φάση μετράει ως άουτ αν την αποκρούσει ο τερματοφύλακας.

(14)  Όταν η μπάλα χτυπάει στο πάνω μέρος του γηπέδο είναι πλάγιο στο σημείο που χτύπησε στα γήπεδα που έχουν ψηλό δίχτυ, ενώ στα γήπεδα με κοντό δίχτυ συνεχίζεται κανονικά ο αγώνας. Όμως δεν μετράει εάν μπει γκόλ ενώ πριν η μπάλα έχει χτυπήσει στο δίχτυ (από γκέλα) χωρίς να υπάρξει επαφή άλλου παίκτη. 

(15)  Κόκκινη κάρτα σημαίνει 5 λεπτά εκτός παιχνιδιού για τον παίχτη που την πήρε και η ομάδα του συνεχίζει για 5 λεπτά με 1 παίχτη λιγότερο. Σε περίπτωση που ο ίδιος παίκτης δεχθεί 2η κόκκινη κάρτα στο ίδιο αγώνα αποβάλλεται μόνιμα από τον αγώνα και η ομάδα του συνεχίζει με 4 παίκτες σε όλο τον αγώνα.

Ειδική περίπτωση εάν η κόκκινη έχει προκύψει από ξυλοδαρμό. Σε τέτοια περίπτωση ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την μόνιμη αποβολή του παίκτη από το παιχνίδι κατευθείαν και η ομάδα του θα πρέπει να συνεχίσει όλο το παιχνίδι με 4 παίκτες.

*Σε περίπτωση που η κόκκινη προκύψει από εντελώς αντιαθλητική συμπεριφορά τότε η διοργάνωση μπορεί εάν κρίθει σκόπιμο να επιβάλλει ποινές τόσο στον παίκτη όσο και στην ομάδα.

(16)  Σε περίπτωση άσκηση σωματικής βίας (ξύλου) οι παίχτες ή οι ομάδες που το προκάλεσαν ή και αναμείχθηκαν θα έχουν ποινές οι οποίες θα αποφασίζονται από την διοργάνωση. Η ποινή μπορεί να φτάσει έως την μόνιμη αποβολή από το πρωτάθλημα (αυτό συμβαίνει σε αυτόν που ξεκίνησε να βιαιοπραγεί) και μπορεί να είναι είτε ατομική είτε ομαδική ποινή.